RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 157

23 квітня 2024 року

Звіт засідання наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків “AD FONTES!”

Звіт засідання наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків “AD FONTES!”

17 квітня 2024року відбулося чергове засідання наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків “AD FONTES!” у дистанційному форматі.

Куратор гуртка – к.і.н., доц. кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Оксана Анатоліївна Ручинська.

Старости: Катерина Шубенко (IV курс), Данилова Олександра (III курс).

Під час засідання було заслухано доповідь студентки ІІІ курсу Коржавіної Єкатерини на тему «Четвертий хрестовий похід: сплановане завоювання чи низка випадковостей?». Доповідачка окреслила передумови, причини й головну мету Четвертого хрестового походу, що тривав упродовж 1202–1204 рр., наголосивши на загостренні політичної і релігійної ситуації напередодні. Під час доповіді було схарактеризовано основні історичні джерела по темі й розглянуто дискусійні питання в історіографії, зокрема питання щодо причин зміни характеру хрестового походу. Крім того, Катерина розповіла про труднощі із якими зіткнулися хрестоносці на початку походу, про його переломний момент і, зрештою, про штурм столиці Візантії – Константинополя, у ході якого місто було пограбовано, а цінні речі та християнські реліквії вивезені. Наприкінці доповіді Катерина Коржавіна зауважила, що Четвертий хрестовий похід засвідчив кризу всього християнського руху, і наголосила, що, з одного боку, цей похід був результатом низки випадковостей, а з іншого, його проведення й цілі відповідали інтересам країн Західної Європи.

Доповідь була цікавою та викликала жваву дискусію. Учасники засідання мали можливість поставити питання, які їх цікавили. Це дало змогу глибше розглянути тему та дослідити аспекти, яким у доповіді було приділено мало уваги.

Куратор гуртка Оксана Анатоліївна Ручинська відзначила високу якість представленої доповіді та окреслила перспективні шляхи дослідження даної теми зокрема через розширення джерелознавчої бази та більш глибоке вивчення релігійних аспектів походу хрестоносців з точки зору тогочасного християнського світу.

Загалом на засіданні гуртка були присутні 13 осіб – студенти історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Щиро дякуємо присутнім за активну участь у обговоренні доповідді та чекаємо вас на наступних засіданнях!