RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 408

8 квітня 2024 року

Звіт засідання наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків “AD FONTES!”

Звіт засідання наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків “AD FONTES!”

8 березня 2024року відбулося засідання наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків ADFONTES!” у дистанційному форматі.

Куратор гуртка – к.і.н., доц. кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Оксана Анатоліївна Ручинська.

Старости: Катерина Шубенко (IV курс), Данилова Олександра (III курс).

статус у суспільстві. Крім того, доповідачка окреслила специфічну роль жінок-віщунок й жінок-воїтельок, а також звернула увагу на описи жіночих образів в скандинавській міфології. Доповідь супроводжувалася гарною презентацією, що дало можливість нагально представити весь спектр розглянутих сфер життя та діяльності жіноцтва у середньовічній Скандинавії.

Доповідь була цікавою та викликала жваву дискусію: слухачі ділилися своїми враженнями та ставили питання, які стосувалися джерелознавчої бази роботи (використання саг та едичних пісень), особливостей соціально-правового становища одруженої та неодруженої дівчини, образів скандинавських жінок епохи вікінгів у сучасній поп-культурі та ін. Питання, що виникали в ході цієї дискусії, допомогли глибше розглянути тему та дослідити аспекти, яким у доповіді було приділено мало уваги, а також учасники засідання мали можливість отримати інформацію про жінок епохи вікінгів, що була їм цікава.

Куратор гуртка Оксана Анатоліївна Ручинська відзначила високу якість представленої доповіді та наголосила на перспективності досліджуваної теми, зокрема через розширення джерелознавчої бази та визначення специфічних рис становища жіноцтва у Скандинавії в порівняння з іншими регіонами.

Загалом на засіданні гуртка були присутні 18 осіб – студенти та випускники історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, а також студент історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.