RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 347

3 серпня 2023 року

Ostrogothia. Поселення давніх германців біля с. Війтенки

Ostrogothia. Поселення давніх германців біля с. Війтенки

Саме під такою назвою у приміщенні Валківського краєзнавчого музею 20 липня 2023 року відкрилась виставка – презентація, організована Германо-Слов’янською археологічною експедицією Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та Відділом археології музею.

Відвідувачі зможуть оглянути вітрини з речами - елементами матеріальної культури населення пізньоримського часу – початку доби Великого переселення народів (кераміка, металеві деталі одягу та прикраси, речі домашнього начиння…), стенди з видами майбутнього археологічного музею під відкритим небом. Термін «Ostrogothia» не лише позначає етнокультурну область Східної Європи того часу, але і один з напрямів діяльності експедиції: в двох серіях видань Навчально-дослідної лабораторії експедиції «Ostrogothica– Bände» та «Ostrogothica-Hefte» з 2009 р. побачили світ збірки наукових робіт, матеріали міжнародних польових семінарів, монографія.

Маленька виставка є саме презентацією проекту археологічного музею під відкритим небом, що буде розташований безпосередньо на археологічному комплексі біля с. Війтенки на Валківщині, який щорічно вивчається експедицією в тісній кооперації з Євразійським відділом Германського археологічного інституту з 2004 р. Матеріали багаторічних досліджень поселення та могильника надають необхідний матеріал до реконструкції будівель різних типів, виробничих споруд, взагалі побуту населення сер. III- початкуV ст., носіїв черняхівської культури або германців, «готів».

Перший етнографічний музей під відкритим небом з’явився наприкінці XIX ст. в околицях Стокгольму, в місцевості Скансен. Вже до другої світової війни скансени становляться широко відомими в європейських країнах. Згодом виникають і археологічні скансени. До останніх належить також відоме «Село готів» біля Грубешова на Люблинщині у Польщі. Співробітники експедиції оглядали цей археологічний музей під відкритим небом, мають зв’язки з його співробітниками, які буде використано для придбання досвіду у створенні музею біля Війтенків. Експедиція має певні наробки у галузі експериментальної археології: будівництво заглибленого та наземного каркасно-глинобитного будинків пізньоримського часу на приватній садибі біля Мелихівки у 2010-2011 роках.

Відвідувачі (туристи) матимуть змогу не тільки оглянути садибу з різних типів будівель, побачити моделювання деяких виробництв (гончарство та ін.) але і ознайомитись з розкопками поселення та могильника. Такий музей біля бази експедиції може стати місцем проведення різних етно – археологічних фестивалів та свят, наукових форумів. Він буде сприяти пропаганді охорони археологічної спадщини.