RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 315

18 листопада 2022 року

Круглий стіл до 100-річчя Юрія Кнорозова

Круглий стіл до 100-річчя Юрія Кнорозова

18 листопада 2022 р. в Каразінському університеті відбувся круглий стіл «Багатовікова таємниця писемності майя, розкрита вихованцем Харківського університету», присвячений 100-річчю з дня народження Юрія Валентиновича Кнорозова (1922–1999). У 1939–1941 рр. він навчався на історичному факультеті Харківського університету і уславився завдяки тому, що зміг розшифрувати писемність майя – однієї з найбільших культур доколумбової Мезоамерики.

Постановою Верховної Ради України № 1982-IX від 17 грудня 2021 р. «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках» ювілей Юрія Кнорозова внесений до переліку пам’ятних дат, що мають бути відзначені на загальнодержавному рівні із метою консолідації та формування історичної свідомості українського народу та збереження національної пам’яті.

Серед основних організаторів круглого столу був історичний факультет і особисто його декан доцент С. Д. Литовченко. Також вагома роль в організації заходу належала представникам кафедри історіографії, джерелознавства та археології – професору С. М. Куделку і доценту В. В. Скирді. Модератором круглого столу виступила заступник директора Центру українських студій та краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька к.і.н. О. І. Вовк.


Фотозвіт з заходу: