RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 435

18 червня 2022 року

Зустріч в Президії БАН

Зустріч в Президії БАН

14 червня у Президії Болгарської академії наук відбулася зусітріч Голови Бан академіка Юліана Ревальського та його радника з гуманітарних наук академіка Васіла Ніколова з представникам Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна: професором М. Г. Станчевим, завідувачем кафедри нової та новітньої історії, Іноземни членом БАН, доцентом С. Ю. Страшнюком, директором Центру болгаристики та балканських досліджень імені М. Дринова та В. Ю. Саленковим, головою Опікунської ради Дриновського центру, Почесним доктором Каразінського університету.

Обговорювалися перспективи подальшої співпраці між Болгарською академією наук та Університетом, зокрема йшлося про друк чергових томів "Дриновського збірника" - спільного видання, що з 2007 року виходить у форматі щорічника, а також бібліографічного покажчика "Харківська школа історичної болгаристики: до 175 річчя наукової традиції", рекомендованого до друку Науковою радою Каразінського університету 7 квітня ц. р. Зважаючи на обставини війни, очільник БАН повідомив про готовність надрукувати зазначені праці коштом БАН в академічному видавництві "Проф. Марин Дринов", а для продовження цих та інших спільних проєктів знайти можливість тимчасового працевлаштування на контрактній основі в Інституті історичних досліджень БАН харківських науковців, що отримали статус тимчасово захищених осіб у Болгарії. Академік В. Ніколов нагадав також про підготовку до друку іншого спільного проєкту "Епістолярна спадщина Марина Дринова", до якого долучилися професори С. І. Посохов, Л. Ю. Посохова та доцент В. Ю. Іващенко. Про продовження Дриновських традицій в Україні та Болгарії свідчить також видання в останніх номерах "Списание на БАН" (№ 2 і 3 за 20022 рік) семи статей харківських істориків, зокрема університетських науковців - декана історичного факультету С. Д. Литовченка, проф. М. Г. Станчева, доцентів С. Ю. Страшнюка та Д. В. Миколенка, заступника директора Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька, к. і. н. О. І. Вовк.

На завершення зустрічі академік Ю. Ревальський побажав якомога швидшого припинення війни, відновлення міста та Каразінського університету, який він мав честь відвідати у листопаді 2018 року в зв’язку з проведенням Х Дриновських читань на тему "Чорне море та Причорномор’я" як контактна зона цивілізацій та культур". Передаючи особисте вітання ректору проф. Т. Є. Кагановській, проректору проф. В. О. Катричу та академіку НАНУ проф. С. С. Бакірову, голова БАН висловив готовність прийняти їх у Софії в будь-який зручний час для надання нового імпульсу співпраці БАН з одним із найстаріших і найрейтинговіших університетів України, з котрим Болгарію пов’язують імена В. Н. Каразіна та М. Дринова. Портрет останнього, засновника й першого голови Болгарського наукового товариства (предтечі БАН), а водночас професора Харківського університету в останній чверті ХІХ - на початку ХХ ст., постійно з 1956 року присутній у кабінеті голови БАН.