RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 682

21 жовтня 2021 року

UR- UND FRÜHGESCHICHTES SEMINAR

 UR- UND FRÜHGESCHICHTES SEMINAR

21 жовтня 2021 р. відбулося чергове засідання Семінару з до- та ранньоісторичної археології (Ur- und Frühgeschichtes Seminar) при Навчально-дослідницькій лабораторії Германо – Слов'янської археологічної експедиції. Цього разу він був приурочений до візиту докторанта з Мартін-Лютер університету Халле - Віттенберг (Prähistorische Archäologie und Archäologie des Mittelalters und der Neuzeit, Institut für Kunstgeschichte und Archäologien Europas, Martin Luther - Universität Halle-Wittenberg) ХаннесаБухманна (Hannes Buchmann), який протягом 11 – 22 жовтня знайомився з матеріалами досліджень археологічного комплексу Войтенки у рамках створення докторської дисертації, пов'язаної з поширенням римського імпорту у Барбарикумі.

На відкритті семінару, керівник експедиції Михайло Любичов розповів про основні віхи розвитку дослідницького напряму «Римський імпорт у Барбарикумі» у Західній та Східній Європі у XX – на початку XXI століть, виділив сучасні тенденції вивчення римського імпорту у варварських землях за кордоном імперії, у тому числі: видання його зводів по регіонах, дослідження римського бронзового посуду та фрагментів римських військових дипломів на пам'ятках пізньоримського часу Дніпровського Правобережжя, пошук закономірностей поширення римських монет у варварських землях та їх зв'язки з культурними групами.Германо – Слов'янська експедиція має безпосереднє відношення до цього напряму – вона досліджує пам'ятки черняхівської культури, відомої як «культура римських впливів», на поселенні та могильнику Войтенки щороку виявляються предмети римського імпорту, експедиція взяла участь у великому європейському форумі з цієї проблеми у Франкфурті – на – Майні у березні 2009 р. «Археологія між римлянами та варварами», є публікації з цієї проблеми.

Тому відвідування Ханнесом Бухманном Науково-дослідницької лабораторії експедиції та ознайомлення з матеріалами Войтенков не є випадковим. Він виступив із доповіддю «Римські об'єкти на німецьких поселеннях. Класифікація та інтерпретація»(«Römische Objekte in germanischen Siedlungen. Klassifikation und Interpretation»), в якому йшлося про особливості поширення римського імпорту на прикладі окремих поселень із трьох дуже віддалених районів Барбарикуму: Західної Німеччини, Ютландії, лісостепу Східної Європи. Реперними пам'ятками останнього району є Комаров, який вивчають наші київські колеги, та Війтенки. А далі були питання, зокрема про критерії визначення речі у якості римського імпорту, про відмінність справжнього імпорту від наслідування ... Відповіді на них переросли в жваву дискусію, в якій взяв участь і декан історичного факультету Сергій Литовченко.

Семінар вийшов дуже цікавим і мабуть, головне його значення полягає у становленні зв'язків між дослідниками нового покоління, які займаються археологією римського часу Центральної та Східної Європи.