RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 397

15 вересня 2021 року

Семінар вчителів історії на базі Германо- Слов'янської археологічної експедиції

Семінар вчителів історії на базі Германо- Слов'янської археологічної експедиції

15 вересня 2021 року на базі Германо- Слов'янської археологічної експедиції пройшов семінар «Археологія в культурному вихованні школярів», в якому взяли участь вчителі історії шкіл Валківщині. Він був організований експедицією і Центром туризму та екскурсій учнівської молоді (смт Ков'яги). Його учасники були представниками школи Валок (ліцей імені О. С. Масельського, загальноосвітня школа), Ков'яги (школа і Центр туризму та екскурсій учнівської молоді), Старого Мерчика, Нового Мерчика, Мельниково, Олександрівки, Сніжково, Гонтового Яру, Високопілля, Огульців, Шарівки, Серпневого, Бараново. Головною темою семінару стала участь школярів Валківщині в дослідженнях експедиції та популяризауія археологічної спадщини серед учнів.

О 10 годині ранку учасники семінару прибули на базу експедиції і після їх реєстрації була проведена екскурсія по території бази, на якій вони побачили не тільки об'єкти бази але і оглянули будівельні роботи, які цієї осені проводяться паралельно з науковими дослідженнями. Учасників семінару привітала заступник голови Валківської міської територіальної громади О.І.Борщ. Керівник експедиції М. В. Любічев розповів про дослідження археологічного комплексу пізньоримського часу - початку епохи Великого переселення народів біля села Війтенки. Основну увагу він приділив досвіду роботи експедиції щодо популяризації археологічної спадщини та її ролі у вихованні дбайливого ставлення школярів до пам'яток історії та археології і формуванні інтересу до історії рідного краю. У вересні 2006 р. експедиція прийняла у Війтенках першу екскурсію учнів шкіл Валківщині, організатором якої виступив тоді вже колишній голова Валківської районної ради Н. М. Железняк. З того часу фактично щороку під час роботи експедиції проводяться екскурсії для школярів. Протягом 2010 - 2013 років співробітники експедиції провели дві зустрічі зі школярами в Центрі туризму та екскурсій учнівської молоді (директор - Т. Д. Железнова). Групи школярів відвідали виставку «Валківщина в епоху Великого переселення народів», яка працювала в приміщенні Валківського краєзнавчого музею в травні - жовтні 2010 році. Ось мабуть і все, що до сьогоднішнього дня включає в себе співпрацю експедиції зі школярами Валківщині. А хочеться більшого ... Йдеться про координацію цієї співпраці, про вироблення системи, яка має включати різні заходи, що проводяться по заздалегідь розробленим планам.

Цю тему продовжив у своєму вступі заступник начальника експедиції, керівник Літньої археологічної школи В. В. Руснак. Школа працює при експедиції в тісній координації з Комунальним закладом «Харківська обласна мала академія наук Харківської обласної ради» з 2017 року. Щорічно, під час річного польового сезону, в дослідженні археологічного комплексу Війтенки беруть участь групи зі шкіл, гімназій, університетського ліцею Харкова. Але поки, на жаль, в роботі школи не беруть участь школярі Валківщині. Дуже сподіваємося, що цей семінар стане поштовхом до початку співпраці шкіл Валківщині з експедицією, яка включатиме в себе не тільки екскурсії на розкопки, а й роботу в Літній школі. Цей семінар безсумнівно сприятиме подальшому зміцненню зв'язків шкіл Валківщині з історичним факультетом університету, появи на ньому захоплених історією і археологією студентів, які ще до свого вступу на факультет своїми очима побачили процес дослідження минулого та прийняли в ньому найактивнішу участь.

Далі відбулося обговорення виступів М. В. Любічева і В. В. Руснака, яке стосувалося головним чином умов роботи учнів у Літній школі: кількість учнів в групі і їх вік, оплата харчування, наявність керівника групи від школи... Потім учасники семінару ознайомилися з виставкою деяких знахідок з досліджень поселення і могильника в 2021 р. на постерах, укріплених на вагонах та ознайомилися з розташуванням і складовими частинами археологічного комплексу Війтенки, елементами поселення і могильника, територією поширення черняхівської культури і основними категоріями знахідок. Після такої підготовки семінаристи оглянули могильник і там ознайомилися з похованням підлітка в ямі з підкладкою, великою кількістю інвентарю і провінційно - римським скляним кубком, знахідкою досить рідкісною, що викликала у семінаристів особливий інтерес. Саме поховання досліджено співробітниками експедиції буквально за десять днів до семінару. Ну а потім був дружній обід в «нижній» їдальні біля ставка. Чергові приготували чудовий борщ, а підприємство «Валки Хліб», надавши меценатську підтримку, доставило до борщу пампушки з часником, а до чаю - булочки і печиво.

Успішному проведенню семінару сприяла прекрасна сонячна осіння погода. І як завжди, з кожним осіннім днем новими фарбами покриваються дерева на базі і в її околицях, все більше додається на них жовтих і червоних відтінків, нагадуючи нам про швидке закінчення чергового війтенковського польового сезону, вже сезону 2021 року...

І ми так хочемо, щоб сонячних днів було якомога більше, бо як завжди залишається багато роботи, а днів до закінчення сезону все менше і менше...