RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 384

22 лютого 2021 року

Засідання гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків

Засідання гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків

17 лютого 2021 року відбулося перше у новому навчальному семестрі засідання наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків ADFONTES!”. Гурток розпочав свою роботу в очному форматі. Тема засідання - «Особливості суспільних взаємовідносин у середньовіччі».

Куратор гуртка – к.і.н., доц. кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Оксана Анатоліївна Ручинська.

Старости – Хижняк І., Демиденко А.

Традиційно засідання гуртка було відкрито вступним словом куратора. Оксана Анатоліївна підкреслила значення засідань з вузько направленої тематики, що надає можливість докладно розглянути усі аспекти певної проблеми.

Під час засідання було заслухано дві доповіді.

З першою доповіддю «Гуртом і чорта поборемо»: інтелектуальна спільнота пізньої Візантії як соціокультурне явище» виступив студент IIIкурсу Кирило Івлєв. Доповідач відзначив, що у Візантії пізнього періоду існувала гомогенна інтелектуальна спільнота, яка мала кілька рівнів самоорганізації: вертикальний (вчитель-учень) та горизонтальний (літературно-мистецькі салони). Крім того, студент підкреслив, що завдяки соціальній мобільності інтелектуальна спільнота могла формуватися з представників різних соціальних груп, і це не заважало їм зробити кар’єру вченого.

З другою доповіддю, присвяченою «Куртуазним відносинам у романі Кретьєна де Труа «Ланселот, або рицар возу» виступила студентка IVкурсу Єлизавета Дреєва. У доповіді було досить докладно проаналізовано зміст твору означеного твору та зроблено висновок, що роман «Ланселот, або лицар возу» найяскравіше показує ідеал куртуазних відносин. Крім того, студентка закцентувала увага на тому, що роман відображає суспільно-політичні відносини середньовіччя. Так, стосунки Ланселота та Гвіневри є дуже схожими на феодальні, оскільки лицар виступає своєрідним вассалом, а дама – сеньйором.

Обидві доповіді зацікавали аудиторію та викликали жваве обговорення і дискусії з приводу розглянутих тем. Так, при обговоренні першої доповіді виникла дискусія з приводу соціального статусу візантійських інтелектуалів. У той самий час друга доповідь зацікавила присутніх питанням щодо причин появи жанру куртуазної літератури у середньовічному суспільстві.

Щиро дякуємо присутнім за активну участь у засіданні !

Запрошуємо усіх зацікавлених в історії античності та середньовіччя взяти участь у науковому семінарі, присвяченому військовій історії, який відбудеться у квітні 2021 р.