RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 328

17 січня 2021 року

100-річний ювілей від дня народження заслуженого професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна - Бориса Андрійовича Шрамка (1921 – 2012)

100-річний ювілей від дня народження заслуженого професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна -  Бориса Андрійовича Шрамка (1921 – 2012)

17 січня 2021 року виповниться 100 років від дня народження доктора історичних наук, Заслуженого професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Бориса Андрійовича Шрамка (1921 – 2012).

Ще студентом першого курсу Борис Шрамко захопився археологією та почав брати участь в археологічних розкопках. Втім, війна перервала навчання. Він брав участь у бойових діях, командував гаубичною батареєю, був тяжко поранений при визволенні Харкова, мав чотири бойові нагороди. Після війни закінчив історичний факультет з дипломом з відзнакою, навчався в аспірантурі, а потім до кінця життя працюваву рідному Харківському університеті. Він був завідувачем Археологічного музею, завідувачем кафедри стародавнього світу та археології.

Б.А. Шрамко здійснив вагомий внесок в археологічну науку.Він досліджував широке коло пам’яток Дніпро-Донецького лісостепу від доби бронзи до раннього середньовіччя. Його зусиллями були здійснені масштабні розвідки та розкопки в басейні Сіверського Дінця, Ворскли, картографовані та описані сотні нових археологічних об’єктів. Саме він відкрив бондарихинську археологічну культуру, досліджував Люботинське городище скіфського часу та Донецьке городище – літописне місце Донець. Понад тридцять років науковець вивчав Більське городище, що ототожнюють з містом Гелон, яке згадав «батько історії» Геродот. Борис Андрійович першим в Україні розпочав цілеспрямовано використовувати методи природничих наук (петрографії, металографії,палеоботаніки, спектральний, хімічний аналіз та ін.) в археології. Багато років він глибоко й плідно вивчав господарство, фортифікацію, будівництво, ремісниче виробництво, мистецтво, релігійні уявлення племен Лісостепової Скіфії. Б.А. Шрамко є автором сотень наукових праць, монографій, підручників та методичних посібників. Його праці продовжують вивчати, на них продовжують посилатися.