RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 989

30 березня 2018 року

ІХ Луньовські читання «Проблеми музейної освіти в Україні»

ІХ Луньовські читання «Проблеми музейної освіти в Україні»

30 березня в Харківському національному університеті імені В.Н.Каразіна відбувся науково-практичний семінар ІХ Луньовські читання, який проводиться на честь випускника історичного факультету, засновника музею художнього профілю у с.Пархомівці на Харківщині А.Ф.Луньова (1919–2004). Цього року семінар був присвячений темі «Проблеми музейної освіти в Україні».

На пленарному засіданні учасників заходу привітав голова Асоціації співробітників музеїв вищих навчальних закладів м. Харкова, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету, доктор історичних наук, професор С.І.Посохов; декан історичного факультету, кандидат історичних наук, доцент С.Д.Литовченко. З пленарною доповіддю «Підготовка музейного спеціаліста в Україні: криза та шляхи її подолання» виступила завідувачка науково-методичного відділу Харківського історичного музею імені М.Ф.Сумцова А.В.Панченко. Після цього було презентовано нові видання: «Образ Харківського університету у образотворчому мистецтві» (С.І.Посохов) та «Символи та емблеми класичних університетів України (кінець ХХ – початок ХХІ ст.)» (Є.С.Рачков). Співробітники Музею історії ХНУ імені В.Н.Каразіна спеціально для учасників семінару підготували перфоманс «В університетському колі», під час якого використовувався спеціально виготовлений одяг: мундир професора університету початку ХІХ ст. та студентська тужурка кінця ХІХ ст. Основою проголошених текстів стали спогади викладачів та вихованців Харківського університету, які свого часу були зібрані співробітниками кафедри історіографії, джерелознавства та археології та Музею історії університету і опубліковані (на сьогодні це три об’ємних томи).

Під час конференції працювали секції: «Питання підготовки та перепідготовки музейних кадрів», «Видатні музеєзнавці-педагоги», «Актуальні питання організації музейної діяльності». В межах роботи останньої секції було проведено круглий стіл за темою «Інформаційні технології в науково-фондовій роботі».

Фахівці-музеєзнавці обговорили актуальні питання стану підготовки музейних кадрів та нагальні проблеми і потреби у спеціалістах сучасних музейних закладів, узагальнили досвід відомих музеєзнавців та стан і розвиток музейної педагогіки на українському музейному просторі. Особливу увагу доповідачі приділили сучасним формам організації музейної роботи, в тому числі інформаційним технологіям.

Як і раніше краща доповідь була відзначена творчою премією імені А.Ф.Луньова, яка свого часу була заснована членом Харківського відділення Національної Спілки художників України Н.С.Вербук. Цього року це була літографія «Грибники» (1985). Лауреатом премії імені А.Ф.Луньова стала провідний науковий співробітник Педагогічного музею України (м.Київ) Лариса Анатоліївна Гайда.

Також про подію на сайті кафедри історіографії, джерелознавства та археології.


Фотозвіт з заходу: