RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1619

4 грудня 2017 року

Студентський науковий гурток кафедри історії стародавнього світу та середніх віків «AD FONTES!»

Студентський науковий гурток кафедри історії стародавнього світу та середніх віків  «AD FONTES!»

24 листопада 2017 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків «ADFONTES, темою якого було «Проблеми релігії в епоху середньовіччя».

Куратор гуртка - к.і.н., доценткафедри історії стародавнього світу та середніх віків Оксана Анатоліївна Ручинська.

Староста – Протасова Альона (ІІІ курс)

Під час засідання було заслухано дві доповіді.

З першою доповіддю «Религиозная деятельность Константина Великого на примере Миланского эдикта» виступила студентка ІІІ курсу Торяник Дарина. В цій доповіді було розглянуто особистість самого Костянтина Великого та, на основі Міланського едикту, було проаналізовано його релігійну діяльність. Тема викликала ряд питань, зокрема виникла дискусія навколо проблеми про час прийняття Костянтином християнства та роль оточення імператора в цьому процесі.

«Византия между язычеством и христианством в V–IX вв.» – такою була тема другої доповіді, з якою виступила студентка IV курсу Безверхня Марія. В ній була висвітлена проблема збереження пережитків язичництва в житті візантійського населення християнського часу, в основному прихильності до астрології та астрономії. Тема викликала ряд питань, зокрема – про різницю дефініцій «ромей» та «римлянин». Також виникла дискусія щодо хронологічних меж цієї доповіді.

Після обговорення доповідей куратор гуртка О. А. Ручинська презентувала третю збірку матеріалів наукового семінару молодих вчених кафедри історії стародавнього світу та середніх віків, що відбувся 24 лютого 2017 року та був присвячений темі «Релігія під час миру та війни (період античності та середньовіччя)». Оксана Анатоліївна наголосила, що представлена публікація дуже корисна в якості обміну досвідом та результатами студентських наукових доробок, а також, що це допоможе всебічному розкриттю дослідницького таланту, здібностей та наукового потенціалу авторів статей. Після презентації О. А. Ручинська урочисто вручила збірки статей учасникам наукового семінару.

Загальна кількість присутніх на засіданні – 22 чоловіка, серед яких студенти І, ІІ, ІІІ та V курсів, що спеціалізуються по кафедрі історії стародавнього світу та середніх віків та представники інших кафедр. Засідання відвідали також студенти заочного відділення історичного факультету та хімічного факультету нашого університету. В дискусії під час засідання приймав участь к.і.н., доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Андрій Миколайович Домановський. На засіданні гуртка також був присутній аспірант кафедри всесвітньої історії Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка Сергій Юрійович Мілютін.

Наприкінці засідання було анонсовано проведення 21 грудня 2017 року о 13.30 в ауд.5-62 історичного турніру «Проблеми античної культури», який відбудеться в межах наукового семінару молодих вчених кафедри історії стародавнього світу та середніх віків ХНУ ім. В. Н. Каразіна.

Запрошуємо всіх бажаючих на історичний турнір!