RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1173

29 листопада 2017 року

Виставка «Підсумки археологічних досліджень 2017 р.»

Виставка «Підсумки археологічних досліджень 2017 р.»

24 листопада 2017 р. у виставковій залі Музею археології ХНУ імені В. Н. Каразіна відбулось відкриття щорічної виставки, в якій відображені результати роботи 12 археологічних експедицій. У цьому році конференція-презентація була присвячена 80-річчю від дня народження професора, завідувача кафедри історіографії, джерелознавства та археології В. К. Міхеєва.

З вітальним словом на відкритті виступили ректор університету В. С. Бакіров, члени правління Харківського історико-археологічного товариства С. В. Д’ячков та С. І. Посохов (ХНУ імені В.Н.Каразіна), співробітник ІАЗ у м.Святогірськ В. М. Дєдов. З основними етапами наукової діяльності В.К.Михеєва ознайомив присутніх В. В. Колода (ХНПУ імені Г.С.Сковороди). Доповіді-презентації науковців були присвячені головним підсумкам археологічних розкопок та розвідок на території Харківської та Полтавської областей.

У чотирьох експозиційних модулях виставки розміщені найбільш репрезентативні знахідки з археологічних пам’яток різних епох: від доби пізнього палеоліту до козацьких часів. Відвідувачі мають змогу побачити знаряддя праці палеолітичного населення басейну Сіверського Дінця, ліпний посуд доби бронзи, знаряддя праці та посуд скіфського періоду, срібні прикраси кінської вуздечки та набір залізних інструментів доби раннього середньовіччя, дитячу іграшку, перстень та заготівки для кам’яних козацьких хрестиків нового часу. Серед інших слід відмітити речі з двох поховальних комплексів кінця VI – початку V ст. до н.е. некрополю Скоробір – одного з найбільших могильників Більського городища. Найбільш цінними і, навіть унікальними знахідками стали рогове блюдо із зображеннями хижих тварин та шкіряні пояси, прикрашені двома типами бронзових бляшок. Уперше в Дніпровському Лівобережжі знайдений і сіроглиняний гончарний горщик фракійського виробництва.

Детальніше на сайті кафедри історіографії, джерелознавства та археології


Фотозвіт з заходу: