RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1119

3 квітня 2017 року

VІIІ ЛУНЬОВСЬКІ ЧИТАННЯ «Проблеми збереження музейних колекцій»

VІIІ ЛУНЬОВСЬКІ ЧИТАННЯ «Проблеми збереження музейних колекцій»

30 березня на історичному факультеті Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відбувся міжнародний науково-практичний семінар «Восьмі Луньовські читання», присвячений пам’яті випускника історичного факультету, засновника Пархомівського художнього музею та авторської методики музейної педагогіки, Афанасія Федоровича Луньова. Тема семінару «Проблеми збереження музейних колекцій» зібрала зацікавлених істориків, музеєзнавців, мистецтвознавців, педагогів, бібліотечних працівників, інженерів та спеціалістів IT. У семінарі взяли участь онуки А. Ф. Луньова.

На пленарному засіданні до учасників конференції та гостей з привітальним словом звернулися голова оргкомітету, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології, голова Асоціації вузівських музеїв Харкова С. І. Посохов, декан історичного факультету С. Д. Литовченко, директор Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. С. М. Куделко.

Цікаву виставку з нагоди 140-річчя від дня народження професора Харківського університету, мистецтвознавця, музеєзнавця Ф. І. Шміта, було підготовлено співробітниками Центральної наукової бібліотеки імені В. Н. Каразіна. На виставці до уваги учасників конференції були представлені праці вченого та література про нього, а також оригінальні листи вченого, що зберігаються в фондах бібліотеки. Університетські скарби представила співробітниця відділу книжкових пам’яток, цінних видань і рукописів ЦНБ І. І. Кононенко.

Учасники семінару обговорили різноманітні проблеми музеєзнавства на трьох секціях: «Проблеми консервації, реставрації, відновлення музейних пам’яток та вдосконалення нормативно-правової бази їх збереження»; «Внесок музеєзнавців та музейних закладів в організацію збереження історико-культурної спадщини»; «Музейні колекції: проблеми збереження та репрезентації».

На семінарі також була представлена Премія імені А. Ф. Луньова (заснована у 2011 р. харківською художницею Н. С. Вербук) , яка щорічно вручається за кращу доповідь. Лауреатом премії (літографія Н. С. Вербук «Зимові квіти. Сенеж. 1999») стала директор Художньо-меморіального І. Ю. Рєпіна С. І. Бучаста.


Фотозвіт з заходу: