RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 465

27 листопада 2020 року

Засідання гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків

Засідання гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків

27 листопада 2020 року на платформі Zoomвідбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків ADFONTES!”, темою якого були «Аспекти зовнішньої політики Персидської імперії в період правління Ахеменідів та Сасанідів».

Куратор гуртка – к.і.н., доцент кафедрі історії стародавнього світу та середніх віків Оксана Анатоліївна Ручинська.

З першою доповіддю «Персидське проникнення у Північне Причорномор’я в контексті стратегічних інтересів Персидської імперії» виступив студент IVкурсу Ігор Хижняк. У цій доповіді студент детально проаналізував геополітичне становище Північного Причорномор’я та виділив стратегічні цілі Ахеменідської держави в цьому регіоні. Доповідь викликала інтерес аудиторії і доповідачу поставили кілька питань стосовно археологічного матеріалу, який би підтверджував персидську присутність у регіоні, а також про торговельно-економічні інтереси Персії у Північному Причорномор’ї.

Друга доповідь, з якою виступив студент IVкурсу Олександр Строй, була присвячена «Ахеменідському фактору» у формуванні західного вектору зовнішньополітичного курсу перших Сасанідів (IIIст.)». Під час свого виступу доповідач детально розглянув легітимацію зовнішньополітичних претензій Сасанідської держави шляхом посилання на кордони Ахеменідської держави, дійшовши висновку, що відновлення кордонів Імперії Ахеменідів не виходило за межі декларативних висловлювань та не було стратегічною метою перших Сасанідів. Доповідь зацікавила присутніх та викликала низку уточнюючих питань, стосовно особливостей зовнішньої політики Сасанідів та їхніх попередників – Парфян.

Куратор гуртка ОксанаАнатоліївнаРучинська відзначила високу якість репрезентованих доповідей, а також підкреслила важливість продовження роботи AD FONTES в умовах карантинних обмежень.

Засідання відвідали студенти різних курсів та кафедр історичного факультету, а також представники інших факультетів ХНУ імені В. Н. Каразіна і установ. Загалом долучилося 28 осіб.

Щиро дякуємо усім присутнім ! До зустрічі на грудневому засіданні !