RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 763

5 листопада 2020 року

Засідання гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків

Засідання гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків

23 жовтня 2020 року відбулося друге у цьому навчальному році засідання студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків “AD FONTES!”.

Куратор гуртка – к. і. н., доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Оксана Анатоліївна Ручинська.

Старости – Хижняк І. (IVкурс), Демиденко А. (IIIкурс).

Вперше засідання пройшло у дистанційному форматі. Воно було присвячено темі «Історичні джерелаантичності та середньовіччя».

Під час засідання бу

З першою доповіддю «Епіграфіка як джерело історичного дослідження на прикладі Декрету на честь Діофанта» виступила магістр ІІ курсу Альона Протасова. У доповіді було розглянуто епіграфічніджерела з історії Північного Причорномор’я. Особлива увага приділялася декрету на честь Діофанта, пов’язаного з історією Боспорського царства. А. Протасова звернулась до перекладу джерела, зробленого дослідниками, та його оригінального тексту, наголошуючи на різних версіях, три з яких було згадано у доповіді. Як приклад, було наведено та проаналізовано уривок тексту, переклад якого викликає дискусії серед вчених. Таким чином, аудиторія ознайомилася з необхідністю правильного перекладу давньогрецьких текстів та їх особливостями.

Другу доповідь «Житіє преп. Антонія Великого, як джерело з молитви» представив студент IV курсу Євгеній Кузьменко.Житіє преп. Антонія Великого було розглянуто як важливе першоджерело з молитви. Спираючись на нього, Євгеній розповів прозміст житія, а саме покаянну, благодарственно-хвалебну і прохальну молитви. Звернення під час доповіді до теми демонів викликало неабияку дискусію збоку аудиторії.

Загалом, на засіданні були представники різних курсів, як ті що спеціалізуються по кафедрі історії стародавнього світу та середніх віків, так і представники інших кафедр.

Куратор гуртка к.і.н., доцент О. А. Ручинська, зазначила, що діяльність студентського наукового гуртка кафедри продовжується, незважаючи на карантинні умови, а дистанційний формат навіть надає додаткову можливість залучити до наукової спільноти "AD FONTES!" значну кількість учасників. Гурток має багато гарних напрацювань і продовжує позитивний розвиток.

Щиро дякуємо усім присутнім та чекаємо зустрічі на наступному засіданні в ZOOM!