RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 741

16 грудня 2019 року

37-ма Міжнародна краєзнавча конференція молодих вчених

37-ма Міжнародна краєзнавча конференція молодих вчених

6 грудня 2019 р. на базі історичного факультету було проведено 37-му Міжнародну краєзнавчу конференцію молодих вчених. Організаторами конференції виступили Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених, Краєзнавчий центр імені Академіка П. Т. Тронька спільно з освітньою установою «Вітебський державний університет імені П. М. Машерова».

Також активну участь в організації заходу взяли Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди та Центр медичного краєзнавства імені професора В. Д. Отамановського при Харківському національному медичному університеті. У цьому році конференція була присвячена 175-літтю з дня народження І. Ю. Рєпіна. У зв’язку з цим на пленарному засіданні була заслухана доповідь кандидата історичних наук, заступника директора Центру краєзнавства О. І. Вовк на тему «Ілля Рєпін та Харківський університет». Г. П. Столярова, член Національного союзу краєзнавців України, виступила із доповіддю «Ілля Рєпін і Тарас Шевченко».

До того ж аудиторії були презентовані нові видання: «І. Ю. Рєпін і духовні святині Слобожанщини (до 175-річчя від дня народження)» (зав. відділом українського та російського мистецтва XVI– початку ХХ ст. Харківського художнього музею О. І. Денисенко), «Обличчям до світу: історія міжнародних зв’язків Каразінського університету» (зав. кафедрою історіографії, джерелознавства та археології ХНУ імені В. Н. Каразіна, доктор історичних наук, професор С. І. Посохов), «Історія Зміївського ліцею № 1 імені З. К. Слюсаренка. Короткий нарис» (президент Зміївського наукового краєзнавчого товариства Ю. О. Коловрат-Бутенко).

У межах пленарного засідання був представлений проект «Іди і дивись» (автори Віктор Кудлай, Таміла Педан, Анастасія Семененко з ХНПУ імені Г. С. Сковороди; Антоніна Шепелева з ХНУМГ імені О. М. Бекетова).

Робота конференції проводилася у межах таких секцій:

-Історіографія та джерелознавство місцевої історії – краща доповідь у Ісаєвої Анни.

-Краєзнавство та памяткознавство – автор кращої доповіді Ліхолєтов Ярослав.

-Шкільна секція – кращі доповіді у Потехіного Антона та Васильківської Вероніки.

-Краєзнавство і туристичний потенціал регіону – кращі доповіді – Серікова Карина, Лещенко Юлія.

-Мистецтвознавство і літературознавство в локальному вимірі – краща доповідь – Кейс Серафима.

-Актуальні проблеми медичного краєзнавство: 1-ше місце у Овсянникової Олександри, 2-ге у Гринь Олександри, 3-тє – у Червинської Дарї.

-Релігія та церква у дзеркалі краєзнавства – краща доповідь у Манукяна Германа.

Особливістю конференції став круглий стіл «Пошуки, знахідки, перспективи: краєзнавство вищої школи України та Білорусі», який пройшов в онлайн-режимі, з’єднавши Україну та Білорусь. Кращим доповідачем стала учасниця з Білорусі Мацулевич Євгенія.

Також деякі учасники були удостоєні премії:

-За кращу наукову доповідь у сфері історії мистецтв та музеєзнавства імені А. Ф. Луньова – Марина Арістархова;

-Премію імені А. Г. Слюсарського, засновану Центром краєзнавства ХНУ імені В. Н. Каразіна, отримав Ярослав Ліхолєтов;

-Лауреатом премії імені Т. П. Тронька від Національної спілки краєзнавців України став Олексій Янкул.

Конференція пройшла успішно і ми запрошуємо всіх бажаючих до участі у 73-ій Міжнародній науковій конференції молодих учених «Каразінські читання», яка відбудеться 24 квітня 2019 р.

До наступних зустрічей!


Фотозвіт з заходу: