RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1805

10 квітня 2019 року

Засідання студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків «AD FONTES!»

Засідання студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків «AD FONTES!»

1 березня 2019 року відбулося перше в новому навчальному семестрі засідання студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків «AD FONTES, яке було присвячено темі «Образ ідеальної людини у період Античності»

Куратор гуртка – к.і.н., доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Оксана Анатоліївна Ручинська.

Засідання відкрила куратор гуртка к.і.н., доц. О. А. Ручинська, яка зазначила, що у докласичну епоху уявлення про ідеальну людину асоціювалися з аристократичними чинниками, пізніше виникло поняття «канону», яке пов’язувалося з ідеальним громадянином полісу, починаючи з епохи еллінізму цей образ більш конкретизувався та уособився.

На засіданні було заслухано дві доповіді.

Студентка ІІІ курсу Дар’я Мироненко виступила з темою «Калокагатія як загальногрецький ідеал бездоганності», в якій було проаналізовано формування та зміст поняття «калокагатія» у класичну епоху. Доповідачу поставили ряд цікавих запитань, зокрема, про вплив початку греко-персидських війн на появу самого терміну «калокагатія» та про можливість інверсії складових слів терміну.

Другу доповідь «Образ Александра Македонського у царській пропаганді Мітрідата VI Євпатора» представила студентка IV курсу Альона Протасова. У доповіді було проведено аналіз специфіки використання образу Александра Македонського Мітрідатом Євпатором, що стало однією зі складових філеллінської політики понтійського правителя. Метою таких заходів було створення образу «рятівника грецького народу» та знайшло своє відображення у скульптурі та наративній традиції. Доповідь викликала жвавий інтерес та дискусію стосовно ставлення сучасників до персони Мітрідата VI Євпатора та частково стосовно пасажу про кровну спорідненість між понтійськими Мітрідатами та персидськими Ахеменідами.

Усього на засіданні були присутні 13 осіб, серед яких були представники різних курсів та кафедр, а також випускники факультету. В обговоренні доповідей взяв участь к.і.н., доц. А. М. Домановський. Наприкінці були підбиті підсумки засідання та анонсовано наступне засідання.