RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 785

5 листопада 2018 року

Презентація монографії старшого викладача кафедри Східної Європи П. В. Єремєєва

Презентація монографії старшого викладача кафедри Східної Європи П. В. Єремєєва

1 листопада 2018 р. на історичному факультеті Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відбулася презентація монографії кандидата історичних наук, старшого викладача кафедри історії Східної Європи Павла Вікторовича Єремєєва «Старообрядництво Харківської губернії: соціальні структури та статистика (1825 – 1917 рр.)».

Книга присвячена складному та неоднорідному феномену старообрядництва Харківської губернії, що розглядається на широкому тлі соціорелігійних процесів ХІХ – початку ХХ ст. На основі аналізу великого кола джерел та використання сучасних міждисциплінарних підходів автор показує, який тип соціальних зв’язків поєднував старообрядців, як співвідносилися релігійні уявлення старообрядницької еліти та пересічних старовірів, якими були межі старообрядництва та інших напрямків релігійного дисидентства в регіоні. В монографії показано, що на основі існуючих соціологічних теорій можна пояснити деякі зміни, що відбувалися у старообрядництві ХІХ – початку ХХ ст. Спираючись на нові статистичні методики визначається чисельність тих старообрядців, що приховували свою віру. Показано, як впливали регіональні та конфесійні особливості на статевовікові характеристики старообрядницької спільноти Харківщини.

Книга підготовлена до друку та видана за підтримки Канадського інституту Українських студій Альбертського університету та Програми імені Ковальських Канадського інституту Українських студій Альбертського університету.

З електронною версією книги можна ознайомитися за посиланням: academia.edu


Фотозвіт з заходу: