RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1185

11 жовтня 2018 року

Відбулась презентація монографії професора Юлії Обертрайс «Імперські мрії про пустелю: бавовництво та іригація в Середній Азії, 1860-1991»

Відбулась презентація монографії професора Юлії Обертрайс «Імперські мрії про пустелю: бавовництво та іригація в Середній Азії, 1860-1991»

11 жовтня 2018 р. відбулась презентація монографії професора кафедри історії сучасної та Східної Європи Університету імені Фрідріха-Александра Ерлангена-Нюрнберга (ФРН) Юлії Обертрайс «Імперські мрії про пустелю: бавовництво та іригація в Середній Азії, 1860-1991».

Під час презентації авторка зазначила, що чиновники, інженери та вчені Російської імперії, а згодом і Радянського Союзу планували розширення та модернізацію зрошувальних систем та збільшення обсягів виробництва бавовни в Середній Азії. Одним з ключових топів було перетворення "мертвих" земель на "квітучі оази". Професор Юлія Обертрайс зауважила, що політика модернізму досягла піку в післявоєнні десятиліття. З 1970-х рр. почала розгортатися екологічна критика, яка набула обертів у період перебудови. Зрештою, серйозні екологічні, економічні та соціальні наслідки модернізації, яка була націлена на зростання, сприяла падінню комуністичного режиму. Доповідь автора та проблематика самої монографії викликала жваву дискусію серед присутніх студентів, аспірантів та викладачів!