RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 970

4 жовтня 2018 року

Засідання наукового студентського гуртка "AD FONTES!"

Засідання наукового студентського гуртка "AD FONTES!"

20 вересня 2018 року відбулося перше засідання студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків «ADFONTES у 2018/2019 навчальному році.

Куратор гуртка – кан. іст. наук, доцент О. А. Ручинська

Староста – Протасова Альона (IV курс)

Вересневе засідання відкрила куратор гуртка кан. іст. наук, доц. О. А. Ручинська. У своєму вступному слові вона акцентувала увагу на проблемах та особливостях розвитку країн Сходу в стародавній період.

На засіданні було заслухано дві доповіді. У першій доповіді "Убийство в крепости Сикаяуватиш и дворцовый переворот 522 года до н.э в Персии", з якою виступив студент ІІ курсу Ігор Хижняк, було проаналізовано особливості встановлення влади династії Ахеменидів та висвітлено питання про достовірність свідчень, що надає Бехістунський напис в історіографії. Доповідь викликала інтерес у слухачів, доповідачу були поставлені питання відносно причин та сутності заколоту проти персидського правителя Гаумати, кореляції тексту Бехистунського напису та причин недовіри до інформації наданої цим давньоперсидським джерелом.

Друга доповідь «Буддийские аспекты в политике Ашоки: 273-232 гг. до н.э», представлена студентом ІІ курсу Олексієм Жмакіним, виокремила проблеми розширення та укріплення імперії Маур'їв при Ашоці. Доповідач зазначив, що розквіт староіндійської держави в період володарювання цього видатного правителя був пов’язаний з розповсюдженням нової ідеології – буддизму. Тема викликала дискусію в аудиторії, під час якої були обговорені проблеми соціальної бази, на яку спиралась влада Ашоки, та відповідність політики правителя буддійським принципам.

Після доповідей староста гуртка «AD FONTES!» Протасова Альона звітувала про його діяльність у 2017/2018 навчальному році, були визначені мета та завдання на наступний рік. В обговоренні плану роботи гуртка на 2018/2019 навчальний рік активну участь брала студентська аудиторія.

Наприкінці засідання куратор студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середніх віків доцент О. А. Ручинська проаналізувала виступи доповідачів та акцентувала увагу на позитивних моментах діяльності гуртка у 2017/2018 навчальному році. Оксана Анатоліївна зазначила, що вивчення проблем історії Стародавнього Сходу є доволі складним питанням навіть для досвідчених дослідників, у зв’язку з чим відзначила високий рівень підготовки доповідей, зроблених студентами II курсу, та обізнаність Ігоря Хижняка та Олексія Жмакіна у своїх темах. Аналізуючи діяльність гуртка у минулому навчальному році, куратор найбільш значущими подіями назвала історичний турнір «Проблеми античної культури» (21 грудня 2017 року) та науковий семінар молодих вчених «Історія Античності та Візантії у структурах повсякденності» (30 березня 2018 року).

Після закінчення офіційної частини учасники засідання за чаюванням у неформальній обстановці продовжили обговорення доповідей та подальші плани роботи гуртка.

Загальна кількість присутніх на засіданні наукового гуртка – 22 людини. У засіданні взяли участь студенти І, ІІ, ІІІ та V курсів, які спеціалізуються на кафедрі історії стародавнього світу та середніх віків, а також представники інших кафедр історичного факультету та інших факультетів ХНУ імені В. Н. Каразіна.

Запрошуємо всіх бажаючих на жовтневе засідання!